DAF in Action
Meer verhalen
“Nieuwe state-of-the-art fabrieken in Westerlo, België”
Speciaal voor de Nieuwe Generatie DAF XF, XG en XG+, realiseerde DAF in het Belgische Westerlo twee geheel nieuwe fabrieken. De eerste om de stalen delen van de truckcabine met grote precisie in elkaar te zetten. De tweede om de cabine verder af te bouwen. Een kijkje achter de schermen van DAF’s nieuwe productiefaciliteit, die in minder dan twee jaar werd gebouwd en tot de meest moderne in zijn soort behoort.
Door: Philip van Hasselt
De cabines van DAF staan al sinds jaar en dag bekend als de ruimste en meest comfortabele op de markt. Ook op het gebied van materiaalgebruik en afwerking zijn DAFs de benchmark. Toch wilde DAF met de komst van de nieuwe generatie premium trucks de lat nóg hoger leggen.
Uitdaging
Daarom werden op het terrein van DAF Trucks Vlaanderen in Westerlo twee compleet nieuwe fabrieken neergezet. En omdat de productie onverminderd door moest gaan, verrezen de nieuwe productielijnen naast de bestaande gebouwen. Een planologische, organisatorische en bouwtechnische uitdaging van de bovenste plank. De nieuwe fabrieken heten in jargon de ‘Body’ en de ‘Cab Trimming’.
De nieuwe Body fabriek beslaat maar liefst 14.600 vierkante meter en heeft een productielijn met 145 geavanceerde robots en 139 servo-gestuurde las-tangen. Dat garandeert een eindproduct van wereldklasse. Stijn Claes, Project Manager Cab Plant: “Om zeker te zijn van de allerbeste kwaliteit, produceert DAF een groot deel van alle plaatdelen in zijn eigen pershallen in Eindhoven. Daarna gaan ze op transport naar Westerlo, waar van alle onderdelen een complete cabine wordt gemaakt.”
Nauwkeurig
Robots met hun hightech grijpers en positioneringsmallen zorgen ervoor dat plaatonderdelen met precisie op de juiste positie aan elkaar worden gelast. Ruimte voor speling is er niet. “Elke stap in het proces wordt de cabine opnieuw neergezet op dezelfde referentiepunten zodat elk plaatdeel tot op de millimeter nauwkeurig gelast kan worden”, weet Stijn Claes. “ Hierdoor is de cabine van de New Generation XF, XG en XG+ ongekend stijf. En een hoge stijfheid draagt bij aan het hoogste comfort voor de chauffeur.”
Eindeloos
De cabinevariaties die in de nieuwe Body kunnen worden gebouwd, zijn schier eindeloos. “We kennen alleen al meer dan 200 verschillende specificaties voor het dak. Alle wensen van de klant zijn opgeslagen op een RFID datadrager (vergelijkbaar met een chip in een pinpas, PhvH) die op elk station wordt uitgelezen. Zo kunnen we volledig klant-specifiek bouwen en worden alleen die werkzaamheden uitgevoerd die voor elke individuele truck noodzakelijk zijn. Dat betekent niet alleen maximale efficiency maar komt ook de kwaliteit ten goede.”
Eenzaam hoog niveau
Tegen de tijd dat het eindproduct – ook wel Body in White genoemd – de lijn verlaat, heeft het negentien stations gepasseerd. Daarna volgt het twintigste en laatste station, waar een even nauwkeurige als uitgebreide visuele inspectie plaatsvindt. Vervolgens wordt de gloednieuwe cabine doorgeleid naar de cabinelakstraat – die ook pas enkele jaren geleden in gebruik werd genomen en op het gebied van efficiency en aandacht voor het milieu een hoogstandje mag heten. Stijn: “De kwaliteit van zowel de Body in White als de lak staat op een eenzaam hoog niveau in de truckindustrie – minstens vergelijkbaar met die van een premium personenwagen.”
Mensenwerk
Na de lakstraat volgt de nauwkeurige montage van het interieur in de Cab Trimming. De nieuwe fabriek waar de cabines van de nieuwe XF, XG en XG+ van hun interieur- en exterieurdelen worden voorzien – de Cab Trimming – is 20.000 m2 groot. De locatie bestaat uit meerdere secties, maar de grootste is de centrale assemblagelijn die als een slang door de 2 hectare grote fabriekshal slingert. Op deze assemblagelijn staan de cabines op grote platforms met een houten vloer, die langzaam vooruit worden geduwd langs niet minder dan 62 werkstations. Bij elk station wordt steeds een specifiek onderdeel in de cabine gemonteerd. Dat laatste is goeddeels mensenwerk omdat elke truck conform klantorder wordt gebouwd.
Verhoging
Nieuw is ook de manier waarop onderdelen op het dak worden geplaatst. In plaats van medewerkers op een verhoging te zetten, verdwijnt de cabine in de vloer en kunnen op de ideale werkhoogte zwaailichten, antennes, luchthoorns en andere accessoires worden gemonteerd. Dat zorgt voor extra accuratesse en voor de medewerkers de best denkbare ergonomie. Een robot plaatst tot slot het dakluik, waarvan eerst via lasers de exacte locatie is bepaald. Verder is er in de hal plaats gemaakt voor twee separate voormontagelijnen: één voor het assembleren van de op maat gemaakte dashboards en één voor het afmonteren van de portieren.
Maximaal comfort
Andy Swinnen, als Team Leader Project Engineering betrokken bij de realisatie van de Cab Trimming: “Zodra de cabine uit de lakstraat komt, wordt hij direct ontdaan van zijn twee portieren. Die plaatsen we vervolgens op een aparte productielijn zodat ze daar in 11 opvolgende werkstations helemaal naar klantorder kunnen worden opgebouwd. Bovendien introduceren we op deze lijn iets nieuws: elke New Generation XF, XG en XG+ krijgt een dubbele rubberen afdichting om geluiden van buiten nog beter uit de cabine te weren: alles voor maximaal comfort.”
Draaimechanisme
Het op maat gemaakte dashboard wordt in niet minder dan 22 stations opgebouwd. Een draaimechanisme zorgt ervoor dat elk dashboard altijd in de ideale positie gekanteld kan worden voor de man of vrouw die er op dat moment aan werkt. “Dat biedt niet alleen ergonomische voordelen”, stelt Andy. “Ook de kwaliteit van het dashboard wordt er nóg hoger door. Hoe eenvoudiger je een onderdeel kunt monteren, des te beter het in elkaar zit.” Het eindproduct is een compleet dashboard dat in zijn geheel in de cabine wordt geschoven. Alleen het stuurwiel mist dan nog. “Maar dat is een bewuste keuze. Zo hebben de collega’s op de assemblagelijn nog alle ruimte bij het afbouwen van de cabine.”
200 controlepunten
“Aan het einde van de lijn wacht elke cabine nog een laatste, grondige check op de test- en inspectieafdeling”, stelt Andy. “Pas als dan bij meer dan 200 controlepunten een vinkje staat, mag de cabine op transport naar Eindhoven.”
Nieuwe DAF XF, XG and XG⁺ luiden nieuw tijdperk in:
Geschiedenis schrijven met de toekomst. Het lijkt een surrealistische tegenstelling. Schijn bedriegt. Want met de nieuwe XF, XG en XG+ betreedt DAF een nieuw tijdperk. Een nieuw tijdperk voor het vervoer over de lange afstand, een tijdperk waarin efficiency, veiligheid en comfort nieuwe dimensies aannemen. Start the Future!
Door: Rob van Tilburg
Op vele vlakken zet DAF’s nieuwe generatie trucks voor de lange afstand de toon in de industrie. Het zijn de eerste trucks op de markt, die ontwikkeld zijn met de nieuwe Europese regelgeving op het gebied van voertuigafmetingen als uitgangspunt. Die beoogt een belangrijke bijdrage te leveren aan het verder verhogen van de voertuigefficiency en het reduceren van CO2-emissies. Als truckfabrikanten letterlijk meer ruimte krijgen bij het ontwerpen van hun voertuigen, zal niet alleen de aerodynamica maar ook de veiligheid daarmee gediend zijn. En ja, de chauffeur profiteert bij dat alles van meer werk- en leefruimte en een comfort zoals dat nooit eerder gerealiseerd werd.
Onderscheidend vermogen
Wie de doelstellingen van de Europese Commissie met de nieuwe regelgeving zo samengevat ziet, heeft weinig voorstellingsvermogen nodig om te voorspellen op welke vlakken de Nieuwe Generatie DAF trucks zich onderscheidt: voertuigefficiency, veiligheid en chauffeurscomfort zijn van een nieuwe orde. Ze veranderen de wereld van het wegtransport: de nieuwe XF als opvolger van de veelgeprezen en prijswinnende Super Space Cab en Space Cab. En daarboven gepositioneerd: de nieuwe XG en XG+, waarmee DAF een nieuw marktsegment introduceert. DAF schrijft geschiedenis. Met een serie toonaangevende trucks waarmee u de toekomst kunt starten.
XF, XG of XG+
Groot, groter, grootst
De Nieuwe Generatie DAF XF, XG en XG+ zijn ontwikkeld voor de lange afstand. Gebruikmakend van de nieuwe Europese regelgeving op het gebied van voertuigafmetingen en –gewichten kon naast een zeer aerodynamisch ontwerp ook het summum in interieurruimte gecreëerd worden. De nieuwe XF heeft een front dat aan de voorzijde maar liefst 16 centimeter langer werd. En dan de vergrotende trap: de XG, waarvan de cabine aan de achterzijde nog eens 330 millimeter langer is. Om nog maar te zwijgen over de overtreffende trap: de XG+, die daar bovenop nog eens 200 millimeter extra dakhoogte heeft. Met een cabinevolume dat maar liefst 12,5 m3 bedraagt. Een compleet nieuwe norm in de industrie.
Inhoud volgt vorm
Het ontwerpen van een volledig nieuwe serie trucks voor de lange afstand en het zware transport is een uitdaging van formaat. DAF’s Design Director Bart van Lotringen over keuzes en consistentie bij het tekenen van de New Generation DAF trucks. Over luisteren en de stem van chauffeurs. Over omgekeerd denken. De wetten van aerodynamica. En over inside-out ontwerpen.
Door: Philip van Hasselt
We treffen Bart in een voor nieuwsgierige ogen vakkundig afgeschermde ruimte op het enorme fabrieksterrein van DAF in Eindhoven. Het is een no-go area; alleen toegankelijk voor een handvol medewerkers met een speciale ontheffing. De Design Director doet zelf de deur open en loopt met een lichte tred een lange gang door. Het is begin april. Buiten jaagt de wind de voorjaarssneeuw bijna horizontaal tegen het pand.
Begonnen met wit vel papier
Bart is ontspannen. “Voor ons zit het meeste werk erop”, lacht hij energiek. We zijn onderweg naar een handvol pre-productiemodellen waar nog driftig aan wordt gewerkt. “We zijn er bijna.. Dat is een fijn gevoel! Zo’n aanloopfase naar de introductie blijft toch altijd een even spannend als bijzonder moment. Het is net een geboorte. Je leeft er zó lang naartoe. De eerste schetsen van deze geheel nieuwe generatie trucks maakten we al in 2014. We begonnen met een wit vel papier – en konden alle kanten op. Ons eisenpakket was duidelijk: efficiënt, veilig én comfortabel.”
“In tegenstelling tot wat men zou vermoeden, zijn we bij het vormgeven bij de achterzijde van de cabine begonnen. Daarvan liggen de contouren immers vast: een opbouw of trailer is negen van de tien keer groot en hoekig en zowel maximaal breed als maximaal hoog. We zijn daarom van achteren naar voren gaan ontwerpen. Dat is voor een designer écht omgekeerd denken; die werkt normaliter van voor naar achteren.”
Financiële afdeling enthousiast
De Design Director pakt een stuk papier, begint te schetsen en legt met een paar streken van zijn dikke vulpen uit hoe het team van aerodynamica-specialisten en ontwerpers elkaar uiteindelijk vonden. “De centrale vraag was hoe je de lucht zo efficiënt mogelijk naar achteren kon leiden zonder in te boeten op direct zicht en ruimte. Het antwoord: met fraaie, parabolische radii aan de zijkanten, naar het dak. Met een subtiele bolling in de voorruit en diepere side-skirts. Met zorgvuldig vormgegeven spiegels of nog beter: camera’s. Met wielkasten die geïnspireerd zijn op die van een DTM racewagen. Kortom, geen centimeter van het ontwerp is aan onze aandacht ontsnapt. Dat zorgde voor 22% aerodynamische winst! Dat vertaalt zich in tot 7% brandstofbesparing!” Met pretlichtjes in de ogen: “Daar wordt de financiële afdeling van onze klant enthousiast van!”
In één woord: premium
Het design van de nieuwe serie is een eye-catcher van de bovenste plank. Bewust. “Als ik de nieuwe generatie trucks met één woord zou moeten omschrijven, is dat ‘premium’. Dat is de uitstraling die ik ze wil meegeven. Zowel van binnen als van buiten. En aan de buitenkant is de grille hét visitekaartje van DAF. Stoer en stevig. Maar ook elegant en hoogwaardig. Daar komt wat áán. Het front met zijn LED verlichting weerspiegelt de eigenschappen die in het DNA van elke DAF truck besloten zit en nu sterker dan ooit wordt geaccentueerd: onderscheidende topkwaliteit.”
Ontwerpen van binnen naar buiten en andersom
De binnenkant van de truck is voor Bart minstens net zo belangrijk als de buitenkant. Het is de werkplek en het thuis voor de man of vrouw achter het stuur. “Ik ben eigenlijk veel meer een ruimte-ontwerper dan een vormgever. Meer een architect dan een kunstenaar. De vorm moet de functie volgen. In dit geval: het is de bedoeling dat de cabine de chauffeur aan de binnenkant maximaal comfort en leefruimte biedt. Als ontwerper zou ik de hoeken van de cabine daarom ook het liefst maximaal naar buiten duwen om zo een zo groot mogelijk interieur te creëren. Inside-out ontwerpen. Maar vanuit het oogpunt van aerodynamica wil je de voorzijde zo schuin mogelijk laten lopen. Want dat vermindert de luchtweerstand en verlaagt het brandstofverbruik. In de keuzes die we daarin gemaakt hebben, dáárin zie je onze signatuur.”
Persoonlijke driver
Die handtekening wordt mede vormgegeven door de wensen van de chauffeurs, blijkt als Bart stralend plaats neemt achter het stuur van een nieuwe XG. Geen l’art pour l’art voor hem. Hij is trots op het product dat zich als een warme werkplek om hem heen vouwt. Bart’s blik glijdt tevreden over het fraaie dasboard. Hij activeert het fraaie tweede display, draait aan een paar knoppen en laat zijn hand rusten op de topper die op het bed ligt. Zichtbaar content: “Moet je voelen hoe zacht en fijn de materialen aanvoelen die we hebben geselecteerd!”
Bart stelt zijn vaardigheden het liefst in dienst van anderen, zoals hij dat zelf noemt. “Weten dat je iets bijdraagt aan het geluk van een ander, dat je het werkende leven van de chauffeur duurzaam verbetert, dat voelt geweldig. Je kunt het gerust een persoonlijke driver van mij noemen.” Daarom ook genoot hij van de uitvoerige discussies die hij met chauffeurs voerde over hun wensen voor de nieuwe cabine. Wel of geen camera om spiegels te vervangen? Liever een groot bed of een uitmuntende zitpositie? Meer aflegruimte op het dashboard of veel direct zicht op de weg? Bart’s team vond steevast een oplossing die alle partijen gelukkig stemt.
Bewuste keuze voor knoppen
“Een DAF staat synoniem voor de fijnste werkplek op de weg: veilig, comfortabel en alles onder handbereik.” En zelfs met het personaliseren van de cabines hield het ontwerpteam rekening. “Chauffeurs weten nou eenmaal heel goed wat ze willen.” De trend van digitale personalisatie zie je terug in het dashboard. Zo zijn de twee grote schermen in het dashboard van de XF, XG en XG+ voor een groot deel aan te passen. Android Auto en Apple Car Play doen hier hun intrede. Wat opvalt is de keuze voor fysieke knoppen in plaats van touchscreens met (vaak lange) menu’s. De basisfuncties van een truck moeten altijd onder handbereik zijn. Hands on the wheel, eyes on the road. Veiligheid voor alles.
“De nieuwe XF, XG en XG+ zijn in principe rond, maar zo ogen ze niet. Elke lijn is functioneel maar ook bedoeld om de aerodynamica te verbeteren. Geen versieringen om te versieren, dus.”
Bart van Lotringen,
Design Director
Onderscheidende lijnvoering
‘Rond’ en ‘zacht’ mogen dan de trend zijn om voertuigen als innovatief neer te zetten, Barts creaties worden gekenmerkt door een onderscheidende lijnvoering. En daar blijft hij aan vast houden “Dun of juist dik aangezette lijnen geven een ontwerp karakter. Van enkel zachte, ronde vormen word ik niet enthousiast.” Bart wijst op het kenmerkende lijnenspel van de cabines, dat al aan de voorzijde wordt ingezet. “De nieuwe XF, XG en XG+ zijn in principe rond, maar zo ogen ze niet. Elke lijn is functioneel maar ook bedoeld om de aerodynamica te verbeteren. Geen versieringen om te versieren, dus.”
Spirit van innovatie
DAF is de eerste die inspeelt op de nieuwe Europese regelgeving waarin de afmetingen en vorm van trucks losser worden gelaten. Of de druk hoog was? “Het primaire doel was niet om een iconische truck neer te zetten, dat bepaalt de tijd zelf; wél een truck die aanspreekt, die eigentijds én goed doordacht is. De spirit van innovatie hebben we ten volle willen uit-nutten. Het resultaat is evenwel een écht DAF-product; een visuele magneet aan de buitenkant en met een enorm interieur dat voor merkentrouw zorgt: dé werkplek waar elke chauffeur van droomt. Ik ben trots op de duidelijk eigen ziel van onze nieuwe generatie trucks. De XF, XG en XG+ markeren een nieuwe era; het zijn game-changers.”
Een Nieuwe Generatie is geboren
“De Nieuwe Generatie DAF is het resultaat van de drive van onze meer dan 10.000 medewerkers om onze klanten de beste truck ooit te leveren.”
Een Nieuwe Generatie is geboren
Een hoogtepunt in de geschiedenis van de onderneming. Het grootste project ooit. De introductie van de Nieuwe Generatie DAF. Ontwikkeld met de nieuwe Europese regelgeving op het gebied van voertuigafmetingen in het achterhoofd. Die geeft fabrikanten letterlijk meer ruimte om de aerodynamica van vrachtwagens verder te verbeteren. Om zo de efficiency te verhogen, de veiligheid en het chauffeurscomfort
Op al deze vlakken verlegt de Nieuwe Generatie DAF grenzen. En dat komt doordat we bij de ontwikkeling met een leeg vel papier zijn begonnen. Zodat we echt vernieuwend zijn. Het design is prachtig en tegelijkertijd functioneel. Tot in de kleinste details is er gewerkt aan het realiseren van de beste aerodynamica. Om – samen met tal van andere innovaties – een brandstofefficiency te realiseren dat een nieuwe benchmark in de industrie markeert. Zoals de Nieuwe Generatie DAF ook op het vlak van veiligheid en chauffeurscomfort nieuwe maatstaven zet.
De Nieuwe Generatie DAF staat voor een compleet nieuw voertuigplatform. Klaar voor alternatieve aandrijflijnen. Omringd met diensten en services die maar een ding ten goede komen: uw rendement. Elke kilometer weer. Nieuwe functionaliteiten binnen het DAF Connect fleetmanagementsysteem. Nog meer mogelijkheden met de DAF MultiSupport Reparatie & Onderhoudscontracten.
De Nieuwe Generatie DAF is het resultaat van de drive van onze meer dan 10.000 medewerkers om onze klanten de beste truck ooit te leveren. Waarmee DAF klaar is voor de toekomst. En die toekomst kunt u vandaag nog starten. In deze DAF in action leest u hoe. En uw DAF-dealer ondersteunt u daar graag bij.
Harry Wolters
President-directeur DAF Trucks N.V.
Een volgende stap in succes
Qua marktaandeel heeft DAF op de Europese markt ijzersterke jaren achter de rug. “Met de nieuwe generatie XF, XG en XG+ zijn we klaar voor een volgende stap in succes”, verzekert Richard Zink, directeur Marketing & Sales. “Wat dat betreft, starten ze ook voor DAF een nieuwe toekomst.”
Met een marktdeel van 16,3% in de zware klasse van de Europese bedrijfswagenmarkt, sloot DAF 2020 af als het tweede beste jaar in haar geschiedenis. “Een groot compliment aan ons professionele dealerwerk, dat blijft investeren in nieuwe panden, nieuwe apparatuur en in training van de medewerkers om de dienstverlening richting onze klanten steeds weer verder te verbeteren. En uiteraard blijven wij ook als DAF investeren. Een beter bewijs dan de nieuwe XF, XG en XG+ is er niet.”
Klaar voor een boost
“Het lijdt geen twijfel dat deze nieuwe generatie toonaangevende trucks ons imago, ons succes een enorme boost zal geven”, verzekert Richard Zink. “Deze voertuigen zijn ontwikkeld om het allerbeste te bieden wat er voor vervoerders en chauffeurs te koop is: op het gebied van efficiency, op het gebied van veiligheid, op het gebied van comfort. Tegelijkertijd worden er ook belangrijke stappen gezet in services achter deze nieuwe generatie trucks.”
Service een keer per jaar
Voorbeelden zijn er te over. Dankzij het DAF Connect on-line fleetmanagement-systeem biedt het navigatiesysteem de mogelijkheid om actuele verkeersinformatie te tonen en vanuit de thuisbasis routes door te sturen. “Dat draagt bij aan het hoogste rendement per kilometer”, aldus Zink. “Er is een compleet nieuwe infrastructuur voor voertuigdiagnose ontwikkeld, die uptime ondersteunt en een verlengde service-interval tot 200.000 kilometer kan onderhoud beperken tot maar een keer per jaar. Dat is uniek in de industrie.”
DAF MultiSupport biedt paneuropese reparatie- en onderhoudscontracten aan voor maximale efficiency en voertuigbeschikbaarheid. Bij de aanschaf een financiering afsluiten via PACCAR Financial betekent maar een contract en meteen rijden bij aflevering. “Met onze nieuwe generatie trucks betreden we een nieuw tijdperk”, besluit Richard Zink. “Een tijdperk van verdere integratie tussen voertuigen en diensten er achter met als doel de klant te ontzorgen en het rendement per kilometer te optimaliseren.”
“Er is een compleet nieuwe infrastructuur voor voertuigdiagnose ontwikkeld, die uptime ondersteunt en een verlengde service-interval tot 200.000 kilometer kan onderhoud beperken tot maar een keer per jaar. Dat is uniek in de industrie.”
DAF MultiSupport biedt paneuropese reparatie- en onderhoudscontracten aan voor maximale efficiency en voertuigbeschikbaarheid. Bij de aanschaf een financiering afsluiten via PACCAR Financial betekent maar een contract en meteen rijden bij aflevering. “Met onze nieuwe generatie trucks betreden we een nieuw tijdperk”, besluit Richard Zink. “Een tijdperk van verdere integratie tussen voertuigen en diensten er achter met als doel de klant te ontzorgen en het rendement per kilometer te optimaliseren.”
We verleggen grenzen
Een trots man, dat is het. En dat straalt hij ook uit. Terecht. Want hoewel Ron Borsboom al zo’n 20 jaar de scepter zwaait over DAF’s afdeling productontwikkeling, staat de Nieuwe Generatie DAF voor het grootste en meest kostbare project uit z’n carrière. “We hebben maximaal gebruikgemaakt van de mogelijkheden die de nieuwe Europese regelgeving ons op het gebied van voertuigafmetingen en -gewichten bood. We introduceren een nieuwe klasse.”
Vraag de Executive Director Productontwikkeling naar z’n jongste drieling en er komt een brede glimlach op het gezicht. “We zijn er als team echt heel erg trots op dat de planning van een nieuwe generatie vrachtwagens voor de lange afstand, samen viel met de komst van nieuwe Europese regelgeving”, aldus Ron Borsboom. “Daardoor konden we grote vernieuwing realiseren.”
Wel of geen neus?
Als de Europese wetgeving dan langere voertuigen toelaat, waarom dan niet een design met bijvoorbeeld wat meer ‘neus’? “Een neus zoals bij de ICE hogesnelheidstrein levert bij een truck en de daarbij behorende snelheden geen aerodynamisch voordeel maar wel extra gewicht op en draagt ook niet bij aan de wendbaarheid.”, antwoordt Borsboom. “We hebben daar veel onderzoek naar gedaan – met behulp van 3D simulatieprogramma’s maar ook op de wegen van ons Technical Center. Wat bleek? Elliptische afrondingen rondom de A-stijl, van boven tot onder en niet opgedeeld door een neus, geven met voorsprong het beste resultaat, zeker als die rondingen ook worden geïntegreerd in de voorruit en aan de voorzijde van het dak en de bodem. Om dat optimaal te ontwerpen en daarnaast de chauffeur een optimale zitpositie te geven, hebben we de voorzijde met 16 centimeter verlengd.”
Wereldklasse
Aerodynamica is beslist een van de grote thema’s waarop de Nieuwe Generatie DAF trucks zich onderscheiden van alle andere trucks op de markt. “De aerodynamica is zo ongelofelijk goed doordacht, dat is echt een prestatie”, benadrukt Borsboom. “De overgangen op de hoeken, de wigvormige cabine, alle afdichtingen die gedaan zijn, de lucht glijdt langs de trucks. En er doorheen. Het voert nu te ver, maar zelfs de geleiding van de rijwind door de grille, langs de radiator en de motor, in de wielkasten – niets, maar dan ook niets is aan het toeval overgelaten. En dan mag het resultaat er zijn: een aerodynamica van wereldklasse voor een energie-efficiency van wereldklasse. Alleen al hierdoor kunnen we tot 6,3% brandstofbesparing realiseren. En een reductie in CO2-uitstoot van gelijke grootte. Ook heel belangrijk.”
Meer vrijheid en ruimte
Naast energie-efficiency, waren veiligheid en chauffeurscomfort voor DAF ontwikkelingscriteria en dankzij de nieuwe Europese regelgeving kon DAF op al deze vlakken grenzen verleggen. “We hadden meer vrijheid en dus ruimte”, vat Ron Borsboom samen. “Daardoor konden we een direct zicht creëren wat echt uniek is in de industrie. En dat geldt ook voor de binnenruimte. Voor wat niet eigenlijk? Bij de ontwikkeling hebben we voortdurend voor ogen gehad: alleen het beste is goed genoeg.”
Meer dan 20 miljoen kilometer
Om de allerhoogste kwaliteit zeker te stellen, is er naast consistente toepassing van de modernste ontwikkelprocessen en tools ook oneindig veel aan testwerk gedaan. Op de proefstanden in DAF’s eigen Technical Center, in de laboratoria, maar ook op de weg, onder andere bij klanten in hun dagelijkse inzet. “Wanneer we de productie van de Nieuwe Generatie DAF starten, hebben we een equivalent van meer dan 20 miljoen kilometer aan ervaring met onze nieuwe trucks. Dat is ongekend. Tijdens het gehele ontwikkelingsproces hebben we onszelf geaudit naar het Automotive Spice Level 2/3. Het zal niet iedereen wat zeggen maar dat is de standaard die de top van de personenautomerken aanhoudt. We hebben echt op alle vlakken grenzen verlegd.”
"De nieuwe generatie XF, XG en XG+ is niet alleen een revolutie voor DAF – het is een revolutie voor de hele industrie.”
Ron Borsboom,
Executive Director Product Development
Veiligheid van de toekomst
Bekijk de grote voorruit. Zie hoe ver de lijnen van voorruit en zijruiten naar beneden zijn doorgetrokken. Dan kan er maar een conclusie zijn: direct zicht voor de chauffeur is van een ongeëvenaarde klasse. Het is illustratief voor de nieuwe maatstaf die DAF met de Nieuwe Generatie XF, XG en XG+ ook op het gebied van veiligheid introduceert.
Wie voor het eerst plaatsneemt in DAF’s nieuwe generatie trucks, zal het meteen opvallen: het zicht rondom is fe-no-me-naal! Door het front van de voertuigen slim in te delen, kon de voorruit diep naar beneden worden doorgetrokken. En datzelfde geldt voor de zijruiten. Wie direct zicht de hoogste prioriteit toekent, bestelt bovendien de Kerb View Window. Die bezorgt de chauffeur – in combinatie met de standaard opklapbare bijrijdersstoel – een perfect zicht op mensen en objecten die zich aan bijrijderszijde naast de cabine bevinden.
DAF Digital Vision System
Spiegels zijn zo ontworpen en gepositioneerd dat de chauffeur er tussendoor kan kijken om vooral ook direct zicht nog verder te verbeteren. Het nieuwe DAF Digital Vision System biedt wat dat betreft helemaal het beste dat er te koop is: digitale camera’s die hoog op de cabine gemonteerd worden. Ze vervangen de hoofd- en breedzicht-spiegel, zijn elektrisch inklapbaar en projecteren hun beeld feilloos op de schermen op de A-stijlen. Onder alle weersomstandigheden, want de camera’s zijn verwarmd. Aan bijrijderszijde is daarnaast de DAF Corner View leverbaar, een camera die de trottoir- en de frontspiegel vervangt en een enorm zichtveld biedt.
Zien en gezien worden
Verlichting – DAF heeft op dat vlak een naam hoog te houden. DAF was de eerste fabrikant die in 2013 LED-technologie toepaste voor de hoofdverlichting voor een hoge, heldere en homogene lichtopbrengst. Voor de nieuwe generatie DAF XF, XG en XG+ gaat DAF echter nog een stap verder: LED voor alle verlichting: voor, opzij en achter, inclusief die van de prachtige Skylights en de praktische cornering lights. In donkere omstandigheden wordt automatisch het dimlicht geactiveerd – bij regen ook de ruitenwissers. Veiligheid gaat tot in de kleinste details.
ProCaDis is gepatenteerd
De Nieuwe Generatie DAF is synoniem voor ingebouwde veiligheid. De XF, XG en XG+ beschikken over een scala aan geavanceerde voorzieningen en technologieën die hopelijk nooit gebruikt worden. De cabines kennen een buitengewoon sterke structuur met geïntegreerde zones die een impact van voor of achter moeten opvangen. DAF’s gepatenteerde ProCaDis-systeem (Programmed Cab Displacement System) zorgt ervoor dat de cabine in het geval van een frontale aanrijding verbonden blijft met het chassis en op een geprogrammeerde wijze naar achter schuift. Daardoor blijft de cabine zo veel mogelijk intact voor maximale bescherming van de inzittenden.
Mens en machine
Actieve en passieve veiligheid hebben bij de ontwikkeling van de Nieuwe Generatie DAF alle aandacht gekregen. Maar feitelijk begint veiligheid bij de chauffeur. Daarom heeft DAF ervoor gezorgd dat hij of zij de truck ‘als vanzelf’ kan bedienen en niet afgeleid wordt. ‘Handen aan het stuur, ogen op de weg”, is het motto. Functies die met het rijden te maken hebben, worden aangestuurd vanaf het stuurwiel. Daarnaast werkt DAF met fysieke knoppen, die automatisch en op de tast gevonden kunnen worden. Dat is waar veiligheid begint. Net als bij comfortabele stoelen, het beste bed in de industrie om uitgerust weer aan het werk te gaan. Veiligheid en comfort gaan hand in hand.
Ultramoderne systemen
Dragen ze bij aan de hoogste veiligheid of aan een ongeëvenaard chauffeurscomfort? In veel gevallen dienen geavanceerde systemen beide doelen. Van de laatste generatie AEBS tot aan Lane Departure Warning, van Vehicle Stability Control tot aan DAF City Turn Assist en van Predictive Cruise Control tot aan Brake Assist. En DAF voegt daar een aantal nieuwe functionaliteiten aan toe.
Een van de voorbeelden is Low Speed Trailer Brake, waarbij de remmen van de trailer onafhankelijk kunnen worden geactiveerd. Dat maakt het gemakkelijker om de trailer veilig te koppelen of ontkoppelen. Nieuw is verder Park Brake Assist, waarbij alle remmen worden geactiveerd om zeker te stellen dat de truck niet beweegt tijdens het laden of lossen van zware ladingen. Slimme oplossingen die veiligheid en comfort dienen.
Chauffeurscomfort van de toekomst
Als er één plaats is waar de wensen van de chauffeur de belangen van de vervoerder ontmoeten, dan is het in de cabine. Een chauffeur die optimaal geniet van de ruimte om in te werken, te relaxen en te slapen, is een tevreden chauffeur die bovendien nog beter presteert. En genieten kunnen chauffeurs in de nieuwe DAF XF, XG en XG+. Van het comfort, de afwerking, de uitrusting – het is allemaal van een andere klasse.
Zo mooi van buiten, is de Nieuwe Generatie DAF-trucks ook van binnen. Helemaal ontwikkeld samen met en voor chauffeurs. En dat begint al bij de instap. Zelfs de meest riante XG+ kent slechts drie instaptreden en die zijn zorgvuldig geplaatst voor het hoogste comfort. Wie in de cabine komt, wordt overweldigd door het enorme ruimte-aanbod met riante stahoogte in alle cabines.
Riante zitpositie
Voor de nieuwe XF, XG en XG+ creëerde DAF de best denkbare werkplek. Met comfortabele stoelen die zich extreem ver naar voor en achter laten verstellen. In combinatie met de grote verstelmogelijkheden van het stuurwiel kan de chauffeur zelfs als in een personenauto zitten. De stoelen zijn desgewenst draaibaar om na een lange dag achter het stuur heerlijk te relaxen. En de bijrijdersstoel, die wordt standaard inklapbaar uitgerust. Dat levert extra leef- en opbergruimte op maar ook een perfect zicht door de optionele ‘kerb view window’ om te zien wat er aan bijrijderszijde naast de truck gebeurt.
Eye-catcher
Prachtig is het dashboard. Een echte eye-catcher. Met centraal een 12 inch display waarbij de chauffeur uit verschillende designs kan kiezen. Wie voor het ‘Luxury’ DAF Infotainment System kiest, krijgt zelfs een tweede display, een touch-screen voor de koppeling met Apple CarPlay of Android Auto of de bediening van het audiosysteem, dat optioneel ook een high-end versie kent. De afwerking van het dashboard is kenmerkend voor de kwaliteit van het gehele interieur. Premium materialen, verfijnd en prachtig vormgegeven. Het is de topklasse die we uit de personenautowereld kennen.
En van topklasse is ook het klimaat in de truck, dat heel precies en comfortabel te regelen valt. Het topmodel XG+ is zelfs met een volledig geïntegreerde Park Airco leverbaar, voor automatisch koelen en verwarmen, zowel rijdend als wanneer de motor niet draait.
Nieuw: Relax Bed
DAF heeft een naam hoog te houden als het gaat om slaapcomfort. En die reputatie wordt verder versterkt. En hoe! De lengte van de bedden bedraagt in alle uitvoeringen maar liefst 2.220 millimeter bij een breedte van maar liefst 800 millimeter in XG en XG+. Een Relax Bed laat zich in alle mogelijke posities verstellen, desgewenst volledig elektrisch. En voor het allerhoogste slaapcomfort is er een extra topper leverbaar. In de nieuwe XF, XG en XG+ slaapt u beter dan thuis.
‘Home away from home’
Ook heel belangrijk: opbergruimte. Veel opbergruimte. Daaraan is geen gebrek. Op het dashboard, in de portieren, boven de voorruit en onder het bed, waar twee grote lades desgewenst plaats maken voor twee riante koelkasten. Tegen de achterwand bevindt zich een controlepaneel waarmee radio, klimaat en natuurlijk verlichting bediend kunnen worden, inclusief de bijzondere ambient LEDverlichting. Daarmee creëert de chauffeur in de cabine een sfeer als thuis. ‘Home away from home’.
Werken, relaxen, slapen – met de nieuwe XF, XG en XG+ levert DAF het chauffeurscomfort van morgen. En dat wordt nog eens extra versterkt door de superieure rijeigenschappen. Een nieuw design van het chassis – met aan de voorzijde onder andere een aluminium onderrij-beveiliging – zorgt voor een ongekende torsiestijfheid. In combinatie met een volledig nieuwe cabine-ophanging, stuurinrichting en geometrie van de achteras-ophanging levert dat een buitengewoon stabiele wegligging op en toonaangevende rij-eigenschappen. En dan hebben we het nog niet eens hoe stil het in de cabine is. Werken, relaxen, slapen – in de Nieuwe Generatie DAF trucks is het een feest. De droom van elke chauffeur.
Klaar voor de toekomst
Met de Nieuwe Generatie XF, XG en XG+ introduceert DAF een compleet nieuw voertuigplatform, dat klaar is voor de toekomst en daarmee voor alternatieve drijflijnen. Dat betekent dat de nieuwe trucks zijn voorbereid voor elektrische aandrijflijnen, die over een aantal jaar aan het programma worden toegevoegd. Voor de iets langere termijn plant DAF daarnaast uitvoeringen die geschikt zijn om op waterstof te rijden. Daar waar DAF’s moedermaatschappij uitgebreide ervaring opdoet met brandstofceltechnologie, werkt DAF hard aan verbrandingsmotoren die waterstof als brandstof gebruiken. Veelbelovende ontwikkelingen, waarmee DAF nu al uitgebreide ervaring opdoet. Overigens zijn alle versies met efficiënte en schone dieseltechnologie nu al geschikt om op biodiesels te rijden, waaronder HVO. Dat is een synthetische brandstof die verkregen wordt uit onder andere afvalvetten en – van bron tot en met uitlaat – tot wel 90% CO2-reductie betekent. Iets om over na te denken!
The Tube in Tilburg
Officieel heet het pand New Logic III. Maar de Tilburgers noemen het liefkozend The Tube en hebben het gebouw in hun hart gesloten.
Door: Bert Roozendaal
Vanaf de snelweg A58 bij het Nederlandse Tilburg oogt de zilverkleurige kolos als een futuristisch congresgebouw. Maar het is een 60.500 m2 groot distributiecentrum. En meteen ook een van de meest duurzame ter wereld. Niet alleen qua energiehuishouding. Maar ook op het gebied van het welzijn van de mensen die er werken en de biotoop op het terrein. Dat is zeker onderscheidend.
Officieel heet het pand New Logic III. Maar de Tilburgers noemen het liefkozend The Tube en hebben het gebouw in hun hart gesloten. Dat is precies wat opdrachtgever en gebruiker Rhenus Logistics voor ogen had. Ze wilden een heel duurzaam distributiepand met een hoge aaibaarheidsfactor en dus veel marketingwaarde.
“Toen wij deze prachtige zichtlocatie pal langs een van ‘s Nederlands grote vervoersaders richting Duitsland verkregen, stond voor mij vast dat we daar geen grote blokkendoos wilden bouwen. Mijn idee was, een gebouw neer te zetten dat alleen al door de vorm enorm zou bijdragen aan onze bekendheid in Nederland”, vertelt Senior Vice President Warehousing Solutions Alphons van Erven. “Wij zitten veel in de logistiek voor de medische sector, hoogwaardige techniek en elektronica. Veel van onze opdrachtgevers zitten ook in architectonisch uitdagende panden. Dan heb je met dit pand aansluiting. Dat het duurzaam moest zijn, stond vast. Dat is binnen de Rethmann Groep waarvan wij een onderdeel zijn allang geen marketing meer maar een uitgangspunt.”
High-end
En ook past de bijzondere aanpak bij de aard van de activiteiten in het pand. “Wij handelen hier voornamelijk high end goederen en apparatuur. Je kunt je voorstellen dat het op stock houden, orderpikken en verzenden van blikken soep van een iets andere orde is dan wat hier gebeurt voor bijvoorbeeld diverse medische klanten. Hier liggen allerlei medische hoogstandjes als kunsthartkleppen en kunstaderen. Maar we doen ook de logistiek voor bedrijven die radar- en elektronische systemen leveren en melkrobots bouwen.”
Veel energie
“Het klinkt tegenstrijdig maar wij hebben enorm veel energie gestoken in duurzame oplossingen om een zo laag mogelijk energieverbruik te realiseren. Maar er is ook goed nagedacht over de voorzieningen voor het welzijn van onze 350 medewerkers op deze locatie. We kunnen onze mensen niet zo heel veel meer betalen dan de benchmark toelaat. Maar we kunnen er wél voor zorgen dat ze prettiger kunnen werken.”
“Bijvoorbeeld door heel veel daglicht toe te laten door heel veel ramen. Dat is een van de hoofdkenmerken van dit gebouw. En met name op plaatsen waar dat bij DC’s helemaal niet gebruikelijk is, zoals aan het einde van elk gangpad. Daardoor creëer je een veel prettiger werkomgeving met natuurlijk licht,” legt Van Erven uit.
“We hebben ook bewust gekozen voor grotere raamoppervlakken in de roldeuren van onze 45 loading-docks. En via de glasgevel aan de voorkant, valt het licht via de tussenvloeren en het kantoorgedeelte tot in het warehouse. Dat geeft een open verbindende sfeer. Ook hebben we alles tot en met het plafond en zelfs de sprinklerinstallatie wit gemaakt: het geeft rust en een ruimtelijk welbevinden.”
Rond het gebouw is er veel aandacht voor beplanting. Er is als het ware een complete biotoop gemaakt met mooie zitjes voor het personeel voor hun pauzes. “En de luchtbehandeling, is hier per ruimte CO2-gestuurd. De hoeveelheid frisse lucht van buiten wordt afgestemd op het actuele aantal mensen in een ruimte. Het is daardoor nooit te koud of juist bedompt.”
Laag ziekteverzuim
Wat verder opvalt, is dat elk van de duizenden glaspanelen in het gebouw brandschoon is. Er staat geen vingerafdruk op. “Dat houden we goed bij vanwege de grote hoeveelheid medische goederen in dit pand. Maar ook zijn onze mensen gewoon trots en zuinig op hun werkomgeving. Die aandacht voor het welzijn loont”, vindt Van Erven. “It pays itself in humanity. Het pand was amper klaar toen we al open sollicitaties kregen. En mensen blijven ook langer in dienst én wij hebben hier een veel lager ziekteverzuim dan gemiddeld.”
Outstanding
Natuurlijk is het gebouw een technisch hoogstandje op het gebied van energiebeheersing. “Samen met de andere aandachtspunten brengt dat onze Breeam score op 99,48 procent naar de categorie outstanding”, legt Van Erven uit. “Dat was niet persé onze stip op de horizon. Maar toen wij dit pand ontwierpen, hadden we in Nederland net de discussie om van het aardgas af te gaan. Wij hebben dat gedaan en verwarmen en koelen het gebouw met een warmtepomp. Daarvoor wekken we onze eigen energie op met 13.648 zonnepanelen. Daarmee genereren we een 3.700 MWh per jaar. Dat is voldoende voor een 880 huishoudens. Zelf gebruiken we slechts 1.000 MW. De rest leveren we aan het net.”
“Samen met de andere aandachtspunten brengt dat onze Breeam score op 99,48 procent naar de categorie outstanding.”
Alphons van Erven,
Senior Vice-President of Warehousing Solutions, Rhenus Logistics
Het lage energieverbruik komt ook de uitstekende isolatie. “Die is vele malen beter dan het Nederlandse bouwbesluit voorschrijft. Daardoor blijft de warmte niet alleen goed binnen. Ze komt er ook niet in. Vorige zomer was het buiten 38° Celsius en bleef het binnen prettig op 21°,” schetst Van Erven. “Dat scheelt megawatts aan koeling. Ook de verlichting is energiezuinig. Toen we in een vorig pand van TL naar LED-armaturen overstapten, daalde het energieverbruik voor de verlichting met 70 procent. Daarmee verdienden we de investering in vier jaar terug. In dit pand doen we het dankzij het vele daglicht nóg beter. We houden een constante hoeveelheid lumen aan waarbij je prettig kunt werken. Als het zonnig is, dimmen de 15.000 armaturen boven de werkvloer automatisch waar dat kan. Op donkere dagen zetten ze er een tandje bij. En verder hebben we overal bewegingsmelders.”
Daarmee is The Tube heel energie-arm in gebruik. Maar ook op andere manieren houdt Rhenus Logistics zijn impact op de leefomgeving zo klein mogelijk. “Wij vangen hier regenwater op om daarmee de WC’s te spoelen. En verder is de hele bestrating rond de laadkuil van het pand vloeistofdicht en zitten er olie- en vuilafscheiders in. Net als bij tankstations.”
Kijken naar TCO
Natuurlijk is The Tube daarmee niet één van de goedkoopste DC’s. “Zo moet je niet rekenen”, meent Van Erven. “Wij kijken net als in de transportsector vooral naar de TCO. “De stichtingskosten van dit pand zijn dan wel hoger, maar de exploitatiekosten veel lager. Bovendien willen wij klimaattechnisch onze verantwoording niet uit de weg gaan. Daarbij zet je een bedrijfspand neer voor 50 jaar. Wil het zijn waarde houden, moet het wel future proof zijn. En dáár weer bovenop: probeer anno 2021 nog maar eens een niet duurzaam pand gefinancierd te krijgen.”
Boerman Groep neemt deel aan veldtest NGD:
In Hardinxveld-Giessendam, onder de rook van de grootste scheepswerven van Nederland, ligt het hoofdkantoor van de Boerman Groep. Een vooruitstrevende onderneming die niet alleen transport op maat biedt, maar haar klanten ook logistieke zorgen uit handen neemt. Boerman Groep is sinds jaar en dag een van DAF’s ‘testing partners’ en mocht als een van de eerste kennismaken met de New Generation DAF. “Om naar uit te kijken!”
Door: Dieuwke Laks
De relatie tussen Boerman Transport en DAF gaat ver terug. Op 3 mei 1955 leverde de Eindhovense truckfabrikant haar 10.000e chassis af, in het bijzijn van het voltallige DAF personeel en met groots vertoon. En inderdaad: het 10.000-ste chassis ging naar Boerman. Oud-directeur Teus Boerman stond er die dag als kleine jongen bij, terwijl zijn oom Nico, oprichter van Boerman Transport, het jubileumvoertuig in ontvangst nam.
“We kregen verschillende cadeaus, zelfs een platenspeler. En een grote doos sigaretten, die ook alle DAF medewerkers ontvingen voor deze feestelijke gelegenheid.”
Van 1 naar 300
“Ome Nico” start op 27 augustus 1936 met een vrachtauto. Een Chevrolet. Deze wordt later ingeruild voor twee Fargo’s, waarvan er 1 afbrandt en de andere tijdens de oorlog wordt ingenomen. Maar beide auto’s worden teruggevonden, opgelapt en zo is Boerman Transport weer bezig met de weg omhoog. Het gaat het bedrijf voor de wind. Er volgen meer trekkers, opleggers en aanhangers. In 1952 doet de eerste DAF, een ‘zevenstreper’, zijn intrede. 85 jaar later heeft het bedrijf ondertussen de 300e DAF truck in gebruik genomen.
Groei
De gunstige economische ontwikkeling in Nederland zet zich in de jaren 60 voort. Het wegennet wordt uitgebreid, het vrachtvervoer neemt toe en daarmee ook de groei van het wagenpark van Boerman. De bestrijding van de woningnood had de hoogste prioriteit gekregen van de overheid. De levering van cement aan de bouw van de Bijlmermeer in Amsterdam leverde het bedrijf veel werk op.
Boerman behoort als voorloper tot de eerste bedrijven met trucks met 12 ton laadvermogen voor bulkvervoer. In deze rol grijpt het bedrijf zijn kansen. Ook de inzet van laadkranen op trucks is relatief nieuw, evenals silo-vervoer. “Na die hoogtijdagen waren dat soort opties niet meer speciaal, en moesten we op zoek naar aanvullende services.”
Toegevoegde waarde
Voor Wim Veldhoen, directeur van de Boerman Groep, staat het bieden van toegevoegde waarde aan de klant centraal. “Vervoer is slechts van A naar B gaan. Je moet ook kwaliteit en betrouwbaarheid garanderen. Dat is op termijn bestendiger dan alleen maar op tijd zijn.”
Dat het bedrijf een veelzijdig aanbod heeft, blijkt wel uit de portfolio. De Jong Transport biedt exceptioneel vervoer en transport met laadkranen. Zwatra Transport is gespecialiseerd in zwaar transport. VCT Transport richt zich op het vervoer van zeecontainers. Plus Unit Service levert diensten rondom mobiele units en semi-permanente huisvesting. En Boerman Transport zelf staat voor efficiënt vervoer van de meest uiteenlopende ladingen en de bijbehorende logistieke processen. Wat heet een duizendpoot!
Sociaal
Veldhoen wil een goede werkgever zijn, iets dat Teus Boerman in zijn tijd al hoog in het vaandel had staan: “Je moet het niet alleen zeggen, je moet het ook echt zijn! Hoe wil je bekend staan bij je mensen? Onze chauffeurs staan garant voor kwaliteit, en dat willen we ze ook bieden als het gaat om de trucks waarmee ze rijden. De DAF trucks zijn een onderdeel van ons imago. Het kost tegenwoordig iets meer tijd en moeite om chauffeurs te vinden, maar tot nu toe lukt het nog altijd prima. En daar spelen de DAFs wel een rol in, ja.”
Proef op de som
Teus Boerman heeft altijd scherp gelet op het brandstofverbruik van de vrachtauto’s. Sinds de jaren zestig worden alle brandstof- en verbruikskosten bijgehouden. En dat spreekt zich rond. Als het magazine Wegvervoer eind jaren 80 een vergelijkingstest wil doen tussen een DAF fabrieksvoertuig en een DAF 95 ‘uit de praktijk’ wordt niet voor niets een beroep gedaan op Boerman. Het resultaat: op tweehonderdste liter na exact hetzelfde verbruik van 1 op 3,3. Een mooie bevestiging van Boerman’s eigen bevindingen. “Ik heb inzicht in data altijd belangrijk gevonden. En de analyse van data wordt in de toekomst alleen nog maar belangrijker.”
Dat de Boerman Groep een graag geziene gast is bij DAF Testing, komt mede door die analytische instelling van het bedrijf. Waar eerst alleen brandstofdata van eigen voertuigen besproken werden, volgden later ook die van testvoertuigen van DAF waarmee gereden werd. Marco Wigmans, fleet manager bij de Boerman Groep, roemt de kritische houding die ze mogen hebben richting DAF.
“We hebben echt het gevoel dat er geluisterd wordt naar de input die we geven. Chauffeurs worden naar Eindhoven gehaald voor testdagen, er is nauw contact met de begeleiders vanuit DAF. Dat maakt de betrokkenheid van onze chauffeurs richting DAF groot. Het maakt het vak voor hen ook breder en interessanter.”
Betrokken
Chauffeurs van de Boerman Groep werden zo ook direct betrokken bij de ontwikkeling en het testen van de New Generation DAFs. Zij – en overigens ook vele anderen – werden uitgebreid geïnterviewd om exact te leren welke wensen en eisen ze stellen aan een moderne truck.
In de lente van 2020 wordt Boerman benaderd om de eerste twee zogeheten ‘Early Reliability Validation’-voertuigen in de vloot op te nemen en ervaring mee op te doen. Qua uiterlijk niet herkenbaar als New Generation truck, maar op componenten wel. Daarna volgen nog eens twee pre-serie voertuigen, volledig onherkenbaar gemaakt door zwarte beplating. Dat DAF ondertussen een lijstje met instructies meegeeft over geheimhouding, was voor Wigmans geen verrassing. “Na al die jaren weten we ondertussen wel hoe we met zulke voertuigen om moeten gaan, zoals het sluiten van de gordijnen bij het verlaten van het voertuig. De chauffeurs van deze trucks nemen zelfs de sleutel in het weekend mee naar huis, om te voorkomen dat iemand anders in de verleiding komt om eens een kijkje in de overigens prachtige cabine te nemen.”
Positief
De ervaringen zijn overigens positief, heel positief. Zowel over het brandstofverbruik als het algemene gebruik van het voertuig. Vooral de comfortabele zitpositie van de chauffeur wordt gewaardeerd. “Dat is toch de plek waar gedurende de dag het meest gebruik van wordt gemaakt.”
Directeur Wim Veldhoen besluit: “Als testbedrijf zijn we betrokken en enthousiast. Sterker nog: met de nieuwe serie trucks zet DAF echt een nieuwe norm. We staan vooraan in de rij een aantal trucks te bestellen, zodra dit kan. Voor zowel ons als ondernemers als voor de chauffeurs wordt dit geweldig.”
Efficiency van de toekomst
Nieuwe regelgeving op het gebied van voertuigafmetingen maakt het mogelijk de aerodynamica te optimaliseren. En dat heeft DAF gedaan. Samen met talrijke innovaties op het gebied van bijvoorbeeld de aandrijflijn leidt dat tot reducties in brandstofverbruik en CO2-emissies tot maar liefst 10%. Indrukwekkend.
Hoe design aantrekkelijk en functioneel tegelijk kan zijn. De vormgeving van de nieuwe generatie DAF XF, XG en XG+ is er het ultieme bewijs van. De prominente grille met chromen accenten, de even nadrukkelijk aanwezige naamplaat met fraai ingelegde letters, de prachtig vormgegeven koplampen - het geheel straalt stoerheid en elegantie uit. Door de fraaie, oplopende lijnen in de zijkant van het ontwerp wordt dat nog eens geaccentueerd. Wie de nieuwe trucks zorgvuldig bekijkt, ontdekt de afgeronde hoeken van de voorruit en ziet hoe alle delen naadloos op elkaar aansluiten. Liefst 16 centimeter zijn de nieuwkomers aan de voorzijde langer, iets wat door het fraaie design in eerste instantie misschien niet eens opvalt. Datzelfde geldt voor het taps-toelopende ontwerp van de gehele cabine. Mooi, geraffineerd, doeltreffend en vooral: doordacht.
Het toonbeeld van aerodynamica
DAF heeft geen mogelijkheid onbenut gelaten de optimale aerodynamica te realiseren: ellipsvormige hoekpanelen, een bodemplaat met geïntegreerde spoiler, zorgvuldig vormgegeven wielkasten, camera’s die de plaats van spiegels innemen, de lijst aan maatregelen is imposant en behelst niet alleen maatregelen die zichtbaar zijn. Rijwind wordt achter de grille met uiterst precisie langs luchtkoeler en radiator geleid. Het overall resultaat? Een 19% betere aerodynamica. Wat dat brengt? Alvast tot 6,3% brandstofbesparing om maar eens wat te noemen.
De ideale aandrijflijn
In de nieuwe DAF XF, XG en XG+ introduceert DAF een nieuwe generatie 10,8 en 12,9 liter PACCAR MX-motoren. Met nog meer koppel en vooral: een groot aantal technische vernieuwingen die de efficiency op een nog hoger plan brengen. Voorbeelden zijn er te over: een nieuw blok en een nieuwe cilinderkop, een nieuw design van de injectoren en een turbocompressor van een nieuwe generatie. Een slimme constructie waarbij de uitlaat van de motor over het chassis via de kortste route naar de unit voor de nabehandeling van uitlaatgassen loopt, betekent zo min mogelijk verlies aan temperatuur waardoor het ‘Exhaust After-treatment System’ zo efficiënt mogelijk kan opereren. Alles bij elkaar betekent dat nog eens tot 2,6% brandstofbesparing.
Laadvermogen = efficiency
DAF ging echter nog verder om de nieuwe benchmark in efficiency te lanceren. Nieuwe functionaliteiten voor de standaard TraXon geautomatiseerde versnellingsbak, een nieuwe generatie achterassen en een koelsysteem dat nog minder inzet van de ventilator vraagt, brengen nog eens 1.3% brandstofreductie. Daarbij speelt ook de maximale aandacht voor een gunstig eigengewicht een rol. In de meest voorkomende specificatie brengt de nieuwe generatie XF als trekker slechts 6.900 kilogram op de weegschaal. En dat vertaalt zich in een maximaal laadvermogen = EFFICIENCY. En dat mag bij de Nieuwe Generatie DAF trucks inderdaad gerust met hoofdletters geschreven worden.
Service van de toekomst
Met de introductie van de Nieuwe Generatie DAF XF, XG en XG+ start DAF een nieuw tijdperk op het gebied van service en van onderhoud & reparatie
- Updates voor onder andere motor, centrale voertuigcomputer en DAF Connect kunnen op afstand worden gedaan;
- Service-intervallen bedragen standaard maar liefst 125.000 kilometer;
- Voor inzet op de lange afstand is zelfs een verlengde service-interval tot 200.000 kilometer beschikbaar, waardoor service-intervallen tot een jaar mogelijk zijn, een unicum in de industrie;
- DAF MultiSupport biedt paneuropese reparatie- en onderhoudscontracten aan voor maximale efficiency en voertuigbeschikbaarheid.